Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Principper for skærmbrug

Skærmbrug - Langholt Skole

Denne skrivelse har til formål at tydeliggøre rammen for skærmbrug* i undervisningen og DUS på Langholt Skole. 

*Som skole definerer vi skærmbrug som aktiviteter, hvor børnenes opmærksomhed er rettet mod  tablet, computer, tv, mobiltelefon, smartwatch m.v.

På Langholt Skole vægter vi respekten for forskellighed højt, med en nysgerrighed og lyst til at lære nyt om egen person, hinanden og omverdenen. Vi har fokus på børnenes lærings- og udviklingsfællesskaber og det at skabe de bedst mulige rammer for at være, lære, lege, udvikle og fordybe sig. Skolens værdier, fællesskaber, læringslyst og respekt, danner dermed rammen for vores pædagogiske og didaktiske praksis.

Som skole har vi fokus på at skabe deltagelsesmuligheder for alle, så børnene har oplevelsen af at være en aktiv og betydningsfuld del af skolens fællesskaber. Derfor har vi fokus på at skabe de bedst mulige alsidige udviklingsstøttende relationer og læringsmiljøer med fokus på børnenes sociale, faglige og personlige trivsel, udvikling og læring. 

Tiltagene omkring skærmbrug på Langholt Skole tager udgangspunkt i pædagogiske og didaktiske begrundelser samt Børne- og Undervisningsministeriets anbefalinger om digital distraktion* og balanceret brug af skærme.

*Distraktion betyder: overseelse, åndsfraværelse, manglende koncentrationsevne. Kilde: https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=distraktion

Børnene på Langholt Skole er en del af en digital udvikling, hvor skærme udgør en del af hverdagen. Det er dynamiske forhold, vi som skole og forældre må samarbejde om, skabe rammer for og forholde os til. 

Børnene skal understøttes i deres digitale dannelse og guides i deres brug af computere, mobiltelefoner, tablets, tv, smartwatch m.v. Samtidig skal vi have et blik for, at brugen af skærme ikke fjerner opmærksomheden fra og muligheden for den frie leg, fysisk udfoldelse samt udviklings- og deltagelsesmuligheder i sociale relationer. 

Det er grundlæggende for vores fælles børn og deres udvikling i skolelivet, DUS-livet og livet generelt, at de opbygger, vedligeholder og erfarer nærvær og fællesskabende sociale relationer – og det skal vi som skole og forældre hjælpe dem med.


Sådan gør vi i praksis:

Skærmbrug i skole 

Skolen skal være et trygt sted at være og lære med fokus på børnenes trivsel, udvikling og læring, derfor har vi fokus på det gode læringsmiljø og arbejdsmiljø for både børn og personale på Langholt Skole.  

Computere 
Eleverne får udleveret computere i 3. klasse på Langholt Skole. Computerne har base på skolen. Computerne anvendes udelukkende i relation til undervisningen og i forhold til den faglige undervisning. Eleverne kan efter aftale med den pågældende lærer eller pædagog låne computeren med hjem med henblik på færdiggørelse af opgaver m.v. For skolens ordblinde elever, er computerne et uundværligt arbejdsredskab, hvorfor der kan laves aftaler herom med elevens lærere eller skolens læsevejleder.

Mobiltelefoner 

  • Eleverne afleverer deres mobiltelefoner i ”mobilhotel” i klasserne ved skoledagens start. 
  • Dermed er skoledagen mobilfri på Langholt Skole 
  • Mobiltelefonerne udleveres igen, når eleverne har fri fra skole 
  • Mobiltelefoner må kun anvendes i undervisningssituationer og i forhold til opgaver med tilladelse fra klassens lærer eller pædagog. Der må kun tages billeder eller optages samtaler eller videoer med de involverede personers accept.  
  • Manglende overholdelse af regler kan betyde at underviseren inddrager telefonen m.v. indtil skoledagens ophør

Smartwatch

  • Medbringes på eget ansvar 
  • Hvis Smartwatch bæres, skal det sættes på offline/disconnected på denne måde kan ur og skridttæller fortsat anvendes

Film

  • Der vises som udgangspunkt film i skoletid, der relaterer sig til undervisningen og dermed aktuelle faglige temaer som forberedelse til, uddybning af eller afslutning på igangværende eller forestående undervisningsforløb. Der vises film efter de gældende fremvisningsregler og aldersbegrænsninger.

Skærmbrug i DUS 

I DUS skal der være rum og mulighed for: 

  • børnenes spontane leg og samvær 
  • at børnene kan slippe fantasien løs  
  • at børnene kan fordybe sig og være undersøgende  
  • at børnene bliver tilpas udfordret i forhold til at udvikle sig 
  • at børnene som DUS-kammerater har mulighed for at opbygge, vedligeholde og udvikle sociale relationer i   forskellige sociale sammenhænge  
  • at børnene kan være en aktiv del af alsidige aktiviteter

Legende adfærd og skabende aktiviteter understøtter blandt andet børnenes udvikling af personlige, sociale og praktiske kompetencer, hvilket vi som DUS har fokus på i samspillet med, relationerne til og blandt børnene. 

Skærmtid i DUS skal bruges konstruktivt i forhold til børnenes relationer, så det ikke hindrer og hæmmer leg og socialt samvær. Derfor har vi som DUS fokus på gode børnefællesskaber samt attraktive og alsidige aktiviteter. 

Som DUS ønsker vi at begrænse børnenes skærmbrug med fokus på pædagogiske og fællesskabende aktiviteter, som giver nærværende, motiverende, afvekslende deltagelses- og udviklingsmuligheder. 

Derfor arbejder vi som DUS ud fra følgende ramme i forhold til skærmbrug med fokus på at skabe trygge og motiverende udviklingsrum for børnene:

Morgen-DUS 

I morgen-DUS indikerer og anviser fjernsynet hvilket stemmeniveau, der ønskes i morgen-DUS. Stemmeniveauet visualiseres gennem et blinklys (gul = stille-stemme) En time-timer tydeliggør tiden til fælles oprydning og den fælles samling i morgen-DUS. Et visuelt støttesystem, som børnene anvender efter behov. 

Som pædagogisk overgangsmarkør mellem morgens-DUS og skoletid samles alle DUS-børn i sofaen kl. 7.40 for at se morgen-tv i 15 minutter. Dette for at børnene får en stille fælles stund inden DUS-dagen afsluttes og skoledagen begynder. På denne måde følges børnene sammen i skole fra et fælles udgangspunkt og en fælles struktur, så de er klar til skoledagen, hvor lærere/pædagoger i klasserne tager imod dem.

Spilledag i DUS 

Som DUS har vi generelt fokus på, at de pædagogiske aktiviteter, som vi tilbyder børnene, skal rumme en variation af temaer, lege og  interessefelter.

Som DUS vil vi gerne tilbyde børnene alsidige aktiviteter med fokus på børnenes fællesskaber. Vi tilbyder fælles aktiviteter for DUS 1 og DUS 2 samt aktiviteter særligt for DUS 2, som det også fremgår af DUS-aktivitetsplanen. Børnene er interesseret og deltager med stort engagement og nysgerrighed i de forskellige DUS-aktiviteter.

  • Der er spilledag i DUS én gang om måneden (Der er ikke spilletid i ferieperioder eller morgen-DUS) 
  • Den aktuelle spilledag i DUS er kl. 14.00-16.00 
  • Børnene må medbringe egne tablets, Ipads eller mobiltelefoner med forældrenes accept og dermed på eget ansvar 
  • Børnene må spille alderssvarende spil 
  • Børnene må ikke bruge YouTube, filme eller tage billeder 
  • Børnene må ikke bruge TikTok, Instagram, Snapchat og Facebook, da aldersgrænsen for dette er 13 år 
  • Manglende overholdelse af regler kan betyde at pædagogerne inddrager telefonen m.v. indtil DUS-dagens ophør 
  • Et billede hænges på uge-tavlen i DUS, når der er spilledag. På denne måde kan børnene danne sig et overblik. Ligesom der hænger et nedtællingsskema på DUS-køleskabet, som børnene kan orientere sig efter. Derudover skrives den aktuelle spilledag i DUS-aktivitetsplanen, som sendes til DUS-forældrene i Aula. 
  • Pædagogerne i DUS hjælper børnene efter behov med spil og netværkskode m.v. Ligesom pædagogerne er omkring børnene for at følge med i det, som de spiller 
  • Forældre i DUS er børnenes medspillere i forhold til, hvilke spil børnene kan spille på deres Ipads, tablets og telefoner 
  • Børnene bruger spilledagene forskelligt og fordyber sig på hver deres måde. Nogle børn spiller selv for at få en pause, nogle børn er fælles om at spille, nogle børn veksler mellem at spille og lege – og nogle børn foretrækker at lege og spiller slet ikke 
  • Børnene er hjælpsomme og inkluderende over for hinanden - og der er mange fællesskaber på tværs af alder og køn. Børnenes sociale relationer og børnenes relationer omkring spilledagen påvirker gensidigt hinanden, så fællesskaber opbygges og udvikles med mulighed for alsidige samværsmuligheder i form af leg, fysiske aktiviteter samt spil. 

Mobiltelefoner

  • Medbringes på eget ansvar 
  • Mobiltelefoner skal ligge i skoletaskerne i DUS-tid 
  • Hvis børnene har behov for hjælp til at ringe, hjælper pædagogerne med dette  
  • Legeaftaler aftales som udgangspunkt på forhånd, så DUS ikke forstyrrer forældre unødigt. Hvilket giver bedre mulighed for fokus på relationer og aktiviteter i DUS 
  • Hvis der skal afspilles musik eller undersøges noget til en kreativ aktivitet fra en telefon eller computer, så får børnene hjælp af en pædagog 
  • Børnene må ikke tage billeder eller filme hinanden eller omgivelserne med mindre der er tale om en pædagogisk aktivitet, hvor pædagogerne kan holde opsyn 
  • Mobiltelefoner må ikke bruges til at drille, mobbe eller udstille andre/omgivelserne

Smartwatch 

  • Medbringes på eget ansvar 
  • Hvis Smartwatch bæres, skal det sættes på offline/disconnected på denne måde kan ur og skridttæller fortsat anvendes  

Tablets 

  • Medbringes på eget ansvar og efter aftale på spilledage

Film 

  • Der vises film i DUS efter de gældende fremvisningsregler og aldersbegrænsninger samt efter behov og pædagogiske vurdering - dog ikke kontinuerligt  på hverken daglig eller ugentlig basis.

Skærmbrug og mobiltelefoner i DUS 2

Som DUS har vi generelt fokus på, at de pædagogiske aktiviteter, som vi tilbyder børnene, skal rumme en variation af temaer, lege og  interessefelter. 

Som DUS vil vi gerne tilbyde børnene alsidige aktiviteter med fokus på børnenes fællesskaber. Vi tilbyder fælles aktiviteter for DUS 1 og DUS 2 samt aktiviteter særligt for DUS 2, som det også fremgår af DUS-aktivitetsplanen. Børnene er interesseret og deltager med stort engagement og nysgerrighed i de forskellige DUS-aktiviteter.

  • Mobiltelefoner medbringes på eget ansvar 
  • Mobiltelefonerne skal ligge i skoletaskerne i DUS-tid 
  • Der er spilledag i DUS hver mandag og derudover én gang om måneden (samme dag som DUS 1) kl. 14.00-16.00 
  • Børnene må spille alderssvarende spil 
  • Børnene må ikke bruge YouTube, filme eller tage billeder 
  • Børnene må ikke bruge TikTok, Instagram, Snapchat og Facebook, da aldersgrænsen for dette er 13 år 
  • Manglende overholdelse af regler kan betyde at pædagogerne inddrager telefonen m.v. indtil DUS-dagens ophør 
  • Hvis der skal afspilles musik eller undersøges noget til en kreativ aktivitet fra en telefon eller computer, så kan børnene få hjælp af en pædagog 
  • Pædagogerne i DUS hjælper børnene efter behov med spil og netværkskode m.v. Ligesom pædagogerne er omkring børnene for at følge med i det, som de spiller
  • Forældre i DUS er børnenes medspillere i forhold til, hvilke spil børnene kan spille på deres Ipads, tablets og telefoner 
  • Børnene bruger spilledagene forskelligt og fordyber sig på hver deres måde. Nogle børn spiller selv for at få en pause, nogle børn er fælles om at spille, nogle børn veksler mellem at spille og lege – og nogle børn foretrækker at lege, deltage i aktiviteter og spiller slet ikke
  • Børnene er hjælpsomme og inkluderende over for hinanden - og der er mange fællesskaber på tværs af alder og køn. Børnenes sociale relationer og børnenes relationer omkring spilledagen påvirker gensidigt hinanden, så fællesskaber opbygges og udvikles med mulighed for alsidige samværsmuligheder i form af leg, fysiske aktiviteter samt spil.
  • Børnene er generelt alsidige i deres aktivitetsvalg, og vælger ofte andre aktiviteter end mobiltelefonerne. Som DUS er vi er bevidste om, at det er en del af deres fælles kultur og deres hverdag. Mobiltelefonerne er dermed også en del af DUS 2, og derfor giver vi plads til vekselvirkningen mellem deltagelse i aktiviteter og samvær samt brug af mobiltelefoner.  

Anbefalinger til forældre, lærere og pædagoger:

  •  For at understøtte børnenes sundhed og trivsel, er det vigtigt, at de voksne omkring børnene interesserer sig for børnenes brug af skærm - og har en dialog med dem om hvordan og hvornår skærmen bliver brugt og til hvad   
  • Mindre skærmtid og flere fælles aktiviteter for at understøtte børnenes relationskompetencer   
  • Brug ikke skærm op til sovetid. Søvn er vigtig for børns udvikling og indlæring samt det mentale og fysiske helbred. Det ”blå” lys fra skærmen samt indtryk fra skærmen eks. sociale medier kan påvirke kvaliteten af søvnen.


Nyttige links: 

https://bornsvilkar.dk/skaermguiden/

https://www.sst.dk/da/styrpaaskaerm

https://medieraadet.dk/vejledning-/de-foerste-digitale-skridt/foraeldre/foraeldre-som-rollemodeller


Ovenstående rammer for skærmbrug på Langholt Skole er behandlet og besluttet af skolebestyrelsen. I forlængelse af de aktuelle rammer henvises til skolens princip for fremme af god adfærd og trivsel, som ligeledes indeholder Bekendtgørelsen om fremme af god orden i folkeskolen.